Cikkek kategória bejegyzései

Minden segítséget megköszönök

 

Nepáli óvodának gyűjtenek

Derűsen néznek a jövőbe  Fotó: Bujdos Tibor

Derűsen néznek a jövőbe

FOTÓ: BUJDOS TIBOR

A terv: Judit összekalapolja a pénzt, László pedig megépíti az óvoda hiányzó részeit.

MISKOLC, NEPÁL. „Kedves barátaim, kéréssel fordulok hozzátok. Amint azt sokan tudjátok, a közelmúltban Nepálban töltöttem el két hetet; hazaérkezésem sorsfordító volt” – áll abban a levélben, amit a közelmúltban kaptunk Gallai Judit angoltanártól, coachtól. Mint írja: „Célom az volt, hogy az elmúlt négy esztendőt magam mögött hagyva, valahol az Anna­purna lábánál letéve a számos csomagot, újult erővel térjek haza. De ahogyan más dolgok is az életünkben, ez is váratlanul alakult. Igazi mélységeket és magasságokat tapasztaltam meg a kint töltött idő alatt: emberekről, társadalomról, hitről, együttérzésről, s természetesen a saját korlátaimról, határaimról, képességeimről… magamról.”

Segítséget kér

A levél azonban nem csupán élménybeszámolóként született, hanem segítséget kér benne Judit. Nepálban ugyanis elhatározta, segít egy helyi óvodának.

– A kéthetes nepáli utat Narayan Prasad Bhandari szervezte, aki 2005-ben Székesfehérvárra nősült, de minden évben kétszer visz ki csoportot szülőhazájába – kezdte Judit. – Az utazás egyik meghatározó pontja az az esős, borongós nap volt, amikor a helyi óvodába látogattunk el. Narayan Bhandari számára rendkívül fontos, hogy az otthoniakat itthonról segítse, ezért fejébe vette, óvodát épít a helyi gyerekeknek. 2009–2012 között sikerült tető alá hoznia az ovit, ami 80 százalékos készültséggel működik azóta is. A helyiek hálásak neki minden segítségért, támogatásért, hiszen hatalmas terhet vesz le a családok válláról. A gyerekek helyben tanulhatnak írni, olvasni angolul, szakképzett pedagógusoktól. Az ő fizetésüket is Narayan állja itthonról.

Judit még odakint eldöntötte, hogy mindent megtesz azért, hogy az óvodát befejezhessék. Az intézményben szükséges még két csoportszoba kialakítása, a konyha és az iroda befejezése, a vízvezetékrendszer korszerűsítése, a tető cseréje, és nem kevésbé fontos a benti játszószoba és a kinti játszótér kialakítása. Ehhez megközelítőleg hétmillió forintra van szükség. Odakint minden olcsóbban beszerezhető, ezért főként anyagi támogatásra van szükség. „Egy kedves barátom, Pálinkás László, akivel ezt az utat végigjártuk, az építőiparban dolgozik. Ő felajánlotta, hogy amennyiben összejön a szükséges összeg, 2018 januárjában kiutazik, és 2–3 hónap alatt befejezi az óvodát. Ha sikerrel járunk, akkor jövő áprilisban, az új tanév kezdetével már az első osztály is elindulhat, biztosítva ezzel a gyerekek településen való maradását” – mondta Judit.

Hozzátette azt is, ha szállítmányozócég tudna segíteni abban, hogy tanszereket, meleg ruhát juttassanak ki a gyerekeknek ősszel vagy jövő év elején, az is jelentős megtakarítás lenne a számukra. „De megköszönök minden további ötletet, támogatást és segítséget” – fogalmazott.

 Miért fontos?

Miért lett számukra fontos, hogy a nepáli óvodán segítsenek? – kérdeztük. László válaszában elmondta, a bakancslistáján mindig is szerepelt a karitatív munka. Ezen túl persze megfogta Lászlót a nepáliak boldogsága, őszintesége, az, hogy végtelen szeretetben élnek egymással. „Nincsenek tudatában annak, hogy szegények, a család együtt lakik, együtt dolgoznak, majd este körbeülik a tüzet, zenélnek, énekelnek” – sorolta.

Judit pedig azért szeretne segíteni a nepáli óvodának, mert ott érezte először, ha támogatja őket, nem élnek ezzel vissza. „A helyieken túl a gyerekek kedvessége is megfogott. Lufit, csokit vittünk nekik. A kicsik akkor láttak először lufit, így a látogatás végére ki is durrantották az összeset. Az édességet azonban elszopogatták, és meglepő módon boldogan osztották meg egymással” – sorolta az angoltanár.

N. Szántó Rita

rita.szanto@eszak.hu

http://www.eszak.hu/este/2017/04/26/nepali-ovodanak-gyujtenek.eszak

Változz, hogy változtass!

Az Észak Magyarország coach és tréning tanácsadója szerint a test karbantartása mellett nagyon fontos a személyiség, a lélek edzése is. Ennek alapja az önbizalom építése, erősítése – ez azonban helyes önismeret nélkül nem lehetséges. Nem csak másokban kell megtanulnunk bízni és hinni, hanem elsősorban önmagunkban. Játékos formában, kreatív feladatokkal előbújnak a rejtett képességek, készségek, melyek megerősítése hozzájárul egy kiegyensúlyozott, boldog felnőtt élethez – erre szervez most kiscsoportos foglalkozásokat.

Kiknek ajánlja? Diákoknak, álláskeresőknek – hiszen a vizsgákon, állásinterjúkon hasznos ötleteket, tapasztalatokat szerezhetnek a felkészüléshez. De mindenkinek, akinek megingott az önbizalma, keresi helyét a világban, szürkének látja a hétköznapokat. Válás, párkapcsolati kudarc után van, elvesztette állását, vagy épp munkahelyet váltana vagy pályaválasztás előtt álló fiatal. De annak is lehetőség egy ilyen kurzus, aki párkapcsolati problémákkal küzd, baráti, munkahelyi kapcsolatai nem stabilak vagy konfliktusa van gyermekével, rokonaival. A májusban induló, 8 foglalkozásból álló kiscsoportos foglalkozás keretében önismeret, önbizalom, magabiztosság, kommunikáció témakörökben erősödhetünk meg újra.

Hasznos infók:

Első foglalkozás 2016. május 14-én, 10.00 – 13.00.
Helyszín: Miskolc, Zsolcai kapu 3., az Észak Magyarország szerkesztőségi épülete.
Részletes felvilágosítás e-mailben: etpmiskolc@gmail.com vagy a  www.experiencethepresent.com oldalon.

Változz, hogy változtass

Szorongás és félelem nélküli tiszta kommunikáció – Gallai Judit szerint ez lehetséges bárki számára

Az Észak-Magyarország coach és tréning tanácsadója szerint a test karbantartása mellett nagyon fontos a személyiség, a lélek edzése is. Ennek alapja az önbizalom építése, erősítése – ez azonban helyes önismeret nélkül nem lehetséges. Nem csak másokban kell megtanulnunk bízni és hinni, hanem elsősorban önmagunkban. Játékos formában, kreatív feladatokkal előbújnak a rejtett képességek, készségek, melyek megerősítése hozzájárul egy kiegyensúlyozott, boldog felnőtt élethez – erre szervez most kiscsoportos foglalkozásokat.

Kiknek ajánlja? Diákoknak, álláskeresőknek – hiszen a vizsgákon, állásinterjúkon hasznos ötleteket, tapasztalatokat szerezhetnek a felkészüléshez .De mindenkinek akinek megingott az önbizalma,keresi helyét a világban szürkének látja a hétköznapokat. Válás, párkapcsolati kudarc után van ,elvesztette állását vagy épp munkahelyet váltana vagy pályaválasztás előtt álló fiatal.De annak is lehetőség egy ilyen kurzus aki párkapcsolati problémákkal küzd, baráti, munkahelyi kapcsolatai nem stabilak vagy konfliktusa van gyermekével, rokonaival .Az októberben induló, 8 foglalkozásból álló kiscsoportos foglalkozás keretében önismeret, önbizalom, magabiztosság, kommunikáció témakörökben erősödhetünk meg újra.

Október 10-én

Első foglalkozás

  • Időpont: 2015. október 10-én, 14.00 – 16.00
  • Helyszín: Miskolc, Zsolcai kapu 3. – Észak Magyarország szerkesztőségi épülete.

Részletes felvilágosítás:

 

Lelki edzés kihívások ellen

Lelki edzés a kihívások ellen

Nyílt napon mutatja be, mi is a life coaching és a kronobiológia.

MISKOLC. „Elsődleges feladatom, hogy azonosítsam az okokat, feltárjam, mi tart vissza attól, hogy sikeres légy a munkahelyeden és a magánéletedben – ezért az edződ leszek, és segítek, hogy legyőzd a kihívásokat!” – vallja Gallai Judit, aki business and life coach. De mit jelent ez pontosan, és hogyan is nyújthat segítséget egy coach? Ezt most bárki megtapasztalhatja, ha május 20-án ellátogat a sárospataki Eszterházy Károly Főiskola Comenius Könyvtárába, ahol Gallai Judit délután fél 4 és 5 óra között nyílt napra várja az érdeklődőket.

Mindenkit vár, aki úgy érzi, elakadt az élete, nem tud, de szeretne mihamarabb továbblépni. Ha önbizalommal vannak gondjai, vagy éppen a társas kapcsolatait szeretné stabilizálni, de ha egyszerűen csak magányosnak érzi magát, akkor is érdemes ellátogatnia a coach nyílt napjára. De olyan apróságnak tűnő gonddal is felkereshetik, ha nem tudnak megfelelően gazdálkodni az idejükkel, vagy éppen nehezebben kezelik a stresszhelyzeteket. Gallai Judit persze azokat is várja, akik egyszerűen csak kíváncsiak ennek a szakmának a rejtelmeire és betekintést szeretnének nyerni a kronobiológia rejtelmeibe is. Gallai Judit munkájáról a www.experiencethepresent.com honlapon olvashatnak bővebben.

A nyílt napra jelentkezni lehet: etpmiskolc@gmail.com címen május 18-ig. A jelentkezésben adják meg nevüket, elérhetőségüket. ÉM

http://www.eszak.hu/helyi/2015/05/12/lelki-edzes-a-kihivasok-ellen.eszak

Töltsük meg életünk lapjait!

Készítsünk számvetést mind magánéletünk, mind karrierünk területén – javasolja Gallai Judit. Miskolc

Gallai Judit business and life coach pénteken olvasóink is hívhattak újévi fogadalmukkal, annak megtartásával, vagy éppen a megtartás sikerét illető kételyeikkel kapcsolatosan. Mi is éltünk a lehetőséggel, hogy közreadhassuk a szakember tanácsait.

Judit nem veti el, sőt nagyon is hasznosnak tartja az újévi fogadalmakat. Olyannyira, hogy arra biztat: bár már a harmadik hetébe léptünk az új esztendőnek, még mindig nem késő hozzákezdenünk. De miként lássunk hozzá?

Számvetéssel kezdjük

– Írjuk össze mindazt, amit örök emlékként viszünk magunkkal. Idézzük fel a kellemes, vidám, megható eseményeket; nézzük végig az elkészített fotókat. Gondoljuk és éljük újra át, mely feladatokat sikerült véghezvinnünk, befejeznünk; milyen új dolgokra, esetleg képességekre tettünk szert! Vegyük fontolóra, mikor éreztük a legbüszkébbnek magunkat, s milyen kihívásoknak sikerült megfelelnünk. Kockáztattunk-e az elmúlt esztendőben? Ha fájdalmas, nehezen érthető dolgok is történtek velünk – gondoljuk át, miben és hol cselekedtünk másképpen, mint kellett volna higgadtabban, ésszerűbben döntenünk. Vannak-e olyan döntések, melyeket halogattunk?
S hogy miért van erre szükség?
– Nagyon fontos, hogy bocsássunk meg nemcsak magunknak, hanem másoknak is az elkövetett hibákért, sérelmekért, s újult erővel nézzünk – tervezzünk előre.
Hogyan tegyük ezt, s melyek a jó tervek, döntések? Melyek betarthatók, amelyek miatt nem kell életünket teljesen átszerveznünk?
– Rengeteg újévi fogadalom tart csak pár napig, esetleg január végéig, mert mindent egyszerre akarunk elérni; s azonnali hatást, eredményt várunk. Ha sikeres és betartható célokat szeretnénk kitűzni, tisztában kell lennünk azzal is, hogy minden pozitív eredményhez nem csak energia befektetésére, de időre is szükségünk van. Nem fogunk másnapra két ruhaméretet fogyni, abbahagyni a dohányzást, de angolul beszélni sem.
Tűzzünk ki elérhető célokat, rövid és hosszú távúakat is! Ne hirtelen felindulásból határozzuk el magunkat. Gondoljuk át, melyik hónapban, milyen eseményekre számíthatunk már most; s milyen dolgokat szeretnénk. Keressünk olyan tevékenységeket, melyek boldoggá tesznek, feltöltenek, melyekről eddig csak álmodoztunk. Írjuk össze, mit szeretnénk elérni a különböző területeken! Gondoljuk át, mi motivál bennünket, s ha elérjük kitűzött céljainkat, milyen előnyökre tehetünk szert. Hagyjunk időt pihenésre, töltődésre is. Kihívásainkhoz keressünk társakat!
Juditot nem engedtük el anélkül, hogy elárulta volna, ő mit fogadott meg idén, mit tavaly, s abból mit sikerült vagy nem sikerült betartania.
– Tavaly a magánéletem rendezését tűztem ki célul, s hogy ne mások elvárásainak akarjak megfelelni, hanem magamnak, s boldog, valóban teljes, életet éljek.  Amit elterveztem, sikerült, azt szeretném 2015-ben folytatni. Az én újévi fogadalmaim között sosem szerepelt, hogy lefogyjak, vagy nyelveket tanuljak, viszont az igen, hogy minden évben egy új helyre sikerüljön eljutni barátokkal, új helyeket felfedezve. Az ez évi céljaim még: havonta egyszer moziba, egyszer színházba eljutni és minél többet a barátaimmal találkozni. ÉM-SzK

www.eszak.hu

A halat nekünk kell kifogni

„Higgy magadban, hallgass megérzéseidre. Hidd el, csodás kalandban lesz részed” – vallja Gallai Judit.

MISKOLC. De nemcsak vallja, hanem ha szükséges, segít is abban, hogy ezt elérjék az emberek. Judit ugyanis coach, de ahogy saját magát aposztrofálja: lelki tréner. Abban segít, hogy a tőle segítséget kérő emberek a jelenben találják meg a problémák okát és tovább tudjanak lépni. Igaz, még csak februártól – egy öt hónapos tanfolyam elvégzése után – van hivatalos papírja arról, hogy coach, de már előtte is segített, ha tudott. Ő ugyanis angoltanár, és – mint mesélte – sokszor előfordult, hogy valaki nem haladt, vagy éppen elakadt a tanulásban, a tapasztalata pedig az volt, mindig valamilyen lelki, magánéleti gond húzódott a háttérben.

„A segítő szándék mindig megvolt bennem, és ez a módja tetszett meg leginkább. A coach ugyanis humánus folyamat, amely a múltat nem csócsálja, sokkal inkább a jelenben keresi a megoldást” – mesélte. Elmondta azt is, a tanfolyam elvégzésével maga is pluszt kapott, reális önismeretet, kapcsolatai átlényegültek. „Sokkal egyszerűbben, nyíltabban kezelem a problémákat” – fogalmazott.

Egy-egy kezelés – persze esettől függően – 6-10 alkalomból áll, Judit szerint ennyi elég ahhoz, hogy az ember talpra álljon. „A legfőbb probléma, amivel megkeresnek az önismeret hiánya, stressz, vagy éppen nem tudnak az idővel gazdálkodni, nem tudják összeegyeztetni a magán­életet a munkával” – sorolta. Arra is figyelmeztetett, hogy ezeket a gondokat sokan próbálják elfedni testi tünetekkel, amelyek a kezelések után, miután a probléma megoldódott, többnyire megszűnnek.

„Engem mi motivál? Talán önzőség, de a sikerélmény. Illetve tudom, hogy milyen fontos, hogy az ember kibeszélje a gondjait, hogy valakivel tabuk nélkül megoszthatja a nehézségeit” – mondta.

Judit szerint, amit ő tesz, az csupán annyi, hogy valakit elvezet a folyóhoz, megtanítja horgászni, de hagyja, hogy a halat már saját maga fogja ki.

Gallai Juditról többet a www.experiencethepresent.com honlapon olvashatnak.

http://www.eszak.hu/helyi/2014/07/30/a-halat-nekunk-kell-kifogni.eszak


ÉM-NSZR

Amikor eljön a „most van az elég” ideje

 

Amikor eljön a „most van az elég” ideje

Miskolc. Ezúttal nem közöljük, még név nélkül sem az életvezetési tanácsokért hívható, legutóbbi telefonos szakértőnkhöz, Gallai Judit coach-hoz (ejtsd: kócshoz) befutott panaszokat, kérdéseket, hogy még véletlenül se ismerhessen rá a környezetük. A hívóknak ugyanis – már ha lehet általánosítani – éppen az (elvileg) hozzájuk közel állókkal való kapcsolataik, még inkább azok hiánya okozza a bajukat.

Egy kivételével a hívók idős hölgyek voltak. Többen közülük konkrét panaszokkal, például mozgásszervi tünetekkel (megtudtam: a jobb térd mindig az előrelépés képtelenségét jelzi). Judit néhány kérdése után azonban ugyanoda lyukadtak ki: ami igazán fáj nekik, az a magány. Volt a hívók között olyan, akinek messzire költöztek a gyermekei, unokái, s volt, akinek a szomszéd utcában laknak, csak épp nem érnek rá meglátogatni a nagymamájukat. Ám még akit meg is látogatnak időnként, arról is kiderült, hogy csak a praktikus feladatok jelentik a kapcsot, „szimplán” beszélgetni sosem szoktak.

„Nagy tettnek tartom”

– Persze, hogy maga is tehet róla – erősíti meg Judit a felvetésemet, hogy azért az több mint gyanús, ha valakinek nincs egyetlen jó szomszédja, barátja, barátnője, ismerőse sem. – Épp ezért őszintén nagy tettnek tartom, hogy valaki veszi a bátorságot, s felhív engem, egy idegent, s vállalkozik arra, hogy őszintén megossza a gondját, a félelmeit, s válaszol a kérdéseimre. S ebben nem a hozzám, hanem az önmagukhoz való őszinteség a legfontosabb.

A coach-ról eddig azt hittem, hogy csupa üzletembernek ad életviteli tanácsokat, elsősorban a karrierjük érdekében. Judit pontosít: azokat inkább trénereknek nevezik. A budapesti „business and life” (üzlet és élet) coach­-tanfolyam során, amelyet ő is elvégzett, egyértelművé vált, hogy őt inkább ez utóbbi vonal érdekli.

Meglepő, milyen hamar szót ért a telefonon keresztül is mindenkivel, az egy kivételt jelentő, huszonéves hívóval épp úgy, mint a nála jóval idősebbekkel.

– Előfordul, hogy valakinek csak arra van szüksége, hogy jól kibeszélhesse magát, s erre kellek én neki, s lehet, hogy meg is elégszik egyetlen találkozással. De ha komoly a gond, akkor is elég szokott lenni 6-10 alkalom. Ha ekkorra sem jut előre, az azt jelzi, hogy hiányzik az őszinteség, más szakemberre van szükség.

Felkavart érzelmek

Felvetődik bennem: vajon mi a különbség a pszichológus és az életvezetési tanácsadó között.

– Tényleg van a kettőnek köze egymáshoz, de alapvető különbség, hogy ha igyekszünk is meglelni a bajok múltbeli gyökerét – ez sokszor a szülők viszonyára vagy az apa-lány, anya-fiú kapcsolatokhoz, az azokból adódó megfelelési kényszerhez vezet – mi inkább az előrelépés lehetőségeire igyekszünk rávezetni a hozzánk segítségért fordulókat.

Minthogy a coach-ságot Judit vállalkozásban végzi, alkalmanként több ezer forintot kér, de az első alkalom mindig ingyenes.

– Minthogy már az első telefonbeszélgetés is felkavarhatja a hozzám fordulót, törekszem a személyes találkozásra, méghozzá a segítséget kérő számára valamilyen biztonságos környezetben. S bár van egy hatékonynak mondott időintervallum, én nem nézem az órámat, hogy hol tartunk, mert nem hagyhatom magára az ügyfelemet a felkavart érzelmeivel. Igyekszem elérni, hogy sikerüljön legalább valami kis célt kitűzni, ami fogódzót jelenthet.

Judit szerint a magányossággal nem csak a most telefonálók küszködnek, általános probléma. Sokat jelent, ha létezik legalább egy valaki, akinek teljesen bizalmasan elmondhatjuk, ami bennünket foglalkoztat. Még akkor is, ha ehhez nekünk kell megtennünk az első lépést.

http://www.eszak.hu/helyi/2014/11/21/amikor-eljon-a-most-van-az-eleg-ideje.eszak

Szalóczi Katalin