A CSEND

Figyeld és hallgasd a csöndet. Ismerd meg őt először te magad. Majd tedd meg ugyanezt a barátaiddal, a szerelmeddel, a családtagjaiddal,  útitársaiddal – üljetek néha együtt, csöndben. Ne pletykáljatok semmiről, de egyáltalán ne is beszélgessetek. Csöndesedjetek el, ne csak szóban – de a lelketekben is. Legyen ez ott és akkor egy szünet az életetekben. Csak üljetek, ne tegyetek semmit, elég egymás jelenlétét élveznetek. Hamarosan megtaláljátok a új módot arra, hogyan kommunikáljatok. S ez lesz a helyes út, ti magatok is érezni fogjátok.

Kezdjetek a csend segítségével kommunikálni. Fogjátok meg egymás kezét, s üljetek csöndben. Nézzétek a holdat, érezzétek annak erejét, s mindketten  érezzétek annak csöndjét is.  Meglátjátok, hogyan kezdődik el ekkor a kommunikáció – mely nem csak szavak nélküli lesz, de ez lesz az egység is közöttetek. Szívetek ugyanabban a ritmusban kezd verni. Ugyanazt érzitek majd. Ugyanazt a teret, ugyanazt az örömet.  Lassan lelkeitek is együtt éreznek. Ez az igazi közösség.  Nincs szükség szavakra, és félreértés sem lesz.

Próbáljátok ki…

Barátság

 Az elmúlt két esztendő alapjaiban változtatta meg a kapcsolataimat.  Az a változás, melyen átmentem, elsodort mellőlem néhány barátot, de annál több új kapcsolatra tettem szert.  Stabilakra, megértőkre, igazi, őszinte, felnőtt barátságokra.

Nehezen fogadtam el, hogy nem haladunk mindannyian ugyanabba az irányba. Ha életünk más fordulatot vesz, sokan már nem akarnak mellettünk maradni. Nem értik a változásokat, s talán nem is akarják elfogadni azt, hogy ami állandó az a változás maga.

Mindannyian fejlődünk életünk során, eltérő ütemben, eltérő módon.  Ha szeretnénk egymást megtartani, s kapcsolatban maradni, akkor nincs helye magyarázkodásnak, elutasításnak, sértődésnek. Azt, akit szívünkbe zárunk, úgy fogadjuk el, ahogy van. Hibáival és értékeivel együtt.

Ha mégsem megy, mert valamelyikünknek ez nehézséget okoz, akkor csendben váljunk el. Nincs értelme egy olyan barátságot sem tovább nyúzni, ahol nincs megértés, de idő sem egymásra. Fogadjuk el, hogy egy jó darabon együtt utaztunk, de néhányan most leszállnak egy – egy állomáson, s másik vonatra szállnak fel. Vigyük magunkkal a kapcsolatból a szép emlékeket, a kellemetleneket pedig engedjük el.

Nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz így az életünk.

“Az élet nem mindig azokat az embereket sodorja eléd, akiket te szeretnél.  Néha az élet pont azokat a kapcsolatokat adja neked, melyekben lehet, megtapasztalod, hogy megbántanak, szeretnek, elhagynak, de ezáltal fokozatosan megerősítenek, s segítenek abban, pont azzá a személlyé válj, akivé válnod kell.”

Töltsük meg életünk lapjait!

Készítsünk számvetést mind magánéletünk, mind karrierünk területén – javasolja Gallai Judit. Miskolc

Gallai Judit business and life coach pénteken olvasóink is hívhattak újévi fogadalmukkal, annak megtartásával, vagy éppen a megtartás sikerét illető kételyeikkel kapcsolatosan. Mi is éltünk a lehetőséggel, hogy közreadhassuk a szakember tanácsait.

Judit nem veti el, sőt nagyon is hasznosnak tartja az újévi fogadalmakat. Olyannyira, hogy arra biztat: bár már a harmadik hetébe léptünk az új esztendőnek, még mindig nem késő hozzákezdenünk. De miként lássunk hozzá?

Számvetéssel kezdjük

– Írjuk össze mindazt, amit örök emlékként viszünk magunkkal. Idézzük fel a kellemes, vidám, megható eseményeket; nézzük végig az elkészített fotókat. Gondoljuk és éljük újra át, mely feladatokat sikerült véghezvinnünk, befejeznünk; milyen új dolgokra, esetleg képességekre tettünk szert! Vegyük fontolóra, mikor éreztük a legbüszkébbnek magunkat, s milyen kihívásoknak sikerült megfelelnünk. Kockáztattunk-e az elmúlt esztendőben? Ha fájdalmas, nehezen érthető dolgok is történtek velünk – gondoljuk át, miben és hol cselekedtünk másképpen, mint kellett volna higgadtabban, ésszerűbben döntenünk. Vannak-e olyan döntések, melyeket halogattunk?
S hogy miért van erre szükség?
– Nagyon fontos, hogy bocsássunk meg nemcsak magunknak, hanem másoknak is az elkövetett hibákért, sérelmekért, s újult erővel nézzünk – tervezzünk előre.
Hogyan tegyük ezt, s melyek a jó tervek, döntések? Melyek betarthatók, amelyek miatt nem kell életünket teljesen átszerveznünk?
– Rengeteg újévi fogadalom tart csak pár napig, esetleg január végéig, mert mindent egyszerre akarunk elérni; s azonnali hatást, eredményt várunk. Ha sikeres és betartható célokat szeretnénk kitűzni, tisztában kell lennünk azzal is, hogy minden pozitív eredményhez nem csak energia befektetésére, de időre is szükségünk van. Nem fogunk másnapra két ruhaméretet fogyni, abbahagyni a dohányzást, de angolul beszélni sem.
Tűzzünk ki elérhető célokat, rövid és hosszú távúakat is! Ne hirtelen felindulásból határozzuk el magunkat. Gondoljuk át, melyik hónapban, milyen eseményekre számíthatunk már most; s milyen dolgokat szeretnénk. Keressünk olyan tevékenységeket, melyek boldoggá tesznek, feltöltenek, melyekről eddig csak álmodoztunk. Írjuk össze, mit szeretnénk elérni a különböző területeken! Gondoljuk át, mi motivál bennünket, s ha elérjük kitűzött céljainkat, milyen előnyökre tehetünk szert. Hagyjunk időt pihenésre, töltődésre is. Kihívásainkhoz keressünk társakat!
Juditot nem engedtük el anélkül, hogy elárulta volna, ő mit fogadott meg idén, mit tavaly, s abból mit sikerült vagy nem sikerült betartania.
– Tavaly a magánéletem rendezését tűztem ki célul, s hogy ne mások elvárásainak akarjak megfelelni, hanem magamnak, s boldog, valóban teljes, életet éljek.  Amit elterveztem, sikerült, azt szeretném 2015-ben folytatni. Az én újévi fogadalmaim között sosem szerepelt, hogy lefogyjak, vagy nyelveket tanuljak, viszont az igen, hogy minden évben egy új helyre sikerüljön eljutni barátokkal, új helyeket felfedezve. Az ez évi céljaim még: havonta egyszer moziba, egyszer színházba eljutni és minél többet a barátaimmal találkozni. ÉM-SzK

www.eszak.hu

Tiszta lap

Itt az új esztendő. Elkezdődött. Csak rajtunk áll, ennek a tiszta könyvnek hogyan töltjük meg lapjait.

Fontos, hogy megálljunk egy pillanatra és visszatekintsünk az elmúlt évre. Ha szükséges, írjuk össze mindazt, ami örök emlékként viszünk magunkkal. Idézzük fel a kellemes, vidám, megható eseményeket; nézzük végig az elkészített fotókat.

Ha fájdalmas, nehezen érthető dolgok is történtek velünk – gondoljuk át, miben és hol cselekedtünk másképpen, mint kellett volna higgadtabban, ésszerűbben döntenünk.

Bocsássunk meg magunknak, másoknak az elkövetett hibákért, sérelmekért, s újult erővel nézzünk – tervezzünk előre.

Tűzzünk ki elérhető célokat, rövid és hosszú távúakat is. Keressünk olyan tevékenységeket, melyek boldoggá tesznek, feltöltenek. Hagyjunk időt pihenésre, töltődésre. Legyenek apró kihívásaink, melyhez akár társakat is kereshetünk.

Néhány ötlet, mely segíthet Nektek a tervezésben.

2015_evrendezo_fuzet_A4

inspiraciosnaplo-2015-b

Jó munkát és békés, boldog, kiegyensúlyozott esztendőt kívánok Nektek szeretettel!