Tudod

Tudod
soha nem bántam meg,
hogy megszerettelek,
pedig felbolygatta ez a szeretet
az egész életem,
Tudod,
soha nem csalódtam benned,
pedig sokszor nem értettem
a cselekedetedet,
sokszor féltettelek,
leginkább magadtól féltettelek,
Tudod,
lassan fogynak körülöttem a dolgok,
a dolgaim,
vagy messzire kerülnek tőlem,
vagy csak én távolodok,
ahogy szakadoznak a szálak,
az érzés egyre jobban magához láncol,
Tudod,
mikor megkönnyezek valamit,
ami szép volt,
megvigasztal a gondolat,
hogy lakozik bennem egy csoda,
ami nem hagy el,
amit nem vehet el tőlem
sem az irigység
sem a rosszindulat,
Tudod,
ebből az érzésből táplálkozom,
miatta össze sem csuklom,
ha elesek is, érte felállok,
ha sírok is elmosolyodok,
talán,
ha végleg elalszom,
érte akkor is felébredek.

(Kányádi Sándor)

Boldog az az ember …

„Boldog az az ember,

aki megtalálta a bölcsességet,

és az az ember, aki értelmet kap.

Mert több haszna van ennek,

mint az ezüstnek,

és nagyobb jövedelme,

mint a színaranynak.

Drágább ez a gyöngynél,

és semmi sem fogható hozzá,

amiben kedved leled.

Hosszú élet van a jobbjában,

baljában pedig gazdagság és dicsőség.

Útjai kedves utak,

és minden ösvénye békesség.

Élet fája ez azoknak, akik megragadják,

és akik rá támaszkodnak, boldogok.” (Péld.k.)

Lelki edzés kihívások ellen

Lelki edzés a kihívások ellen

Nyílt napon mutatja be, mi is a life coaching és a kronobiológia.

MISKOLC. „Elsődleges feladatom, hogy azonosítsam az okokat, feltárjam, mi tart vissza attól, hogy sikeres légy a munkahelyeden és a magánéletedben – ezért az edződ leszek, és segítek, hogy legyőzd a kihívásokat!” – vallja Gallai Judit, aki business and life coach. De mit jelent ez pontosan, és hogyan is nyújthat segítséget egy coach? Ezt most bárki megtapasztalhatja, ha május 20-án ellátogat a sárospataki Eszterházy Károly Főiskola Comenius Könyvtárába, ahol Gallai Judit délután fél 4 és 5 óra között nyílt napra várja az érdeklődőket.

Mindenkit vár, aki úgy érzi, elakadt az élete, nem tud, de szeretne mihamarabb továbblépni. Ha önbizalommal vannak gondjai, vagy éppen a társas kapcsolatait szeretné stabilizálni, de ha egyszerűen csak magányosnak érzi magát, akkor is érdemes ellátogatnia a coach nyílt napjára. De olyan apróságnak tűnő gonddal is felkereshetik, ha nem tudnak megfelelően gazdálkodni az idejükkel, vagy éppen nehezebben kezelik a stresszhelyzeteket. Gallai Judit persze azokat is várja, akik egyszerűen csak kíváncsiak ennek a szakmának a rejtelmeire és betekintést szeretnének nyerni a kronobiológia rejtelmeibe is. Gallai Judit munkájáról a www.experiencethepresent.com honlapon olvashatnak bővebben.

A nyílt napra jelentkezni lehet: etpmiskolc@gmail.com címen május 18-ig. A jelentkezésben adják meg nevüket, elérhetőségüket. ÉM

http://www.eszak.hu/helyi/2015/05/12/lelki-edzes-a-kihivasok-ellen.eszak

 

IMG_0874

“A jelentős lépések szükségszerűségére többféle módon figyelmeztet az élet, míg végre megértjük őket, és elszánjuk magunkat a cselekvésre.”

(Jorge Bucay)

Napsütés, tavasz, gesztenyefa – virágzás

Napsütés, tavasz, gesztenyefa – virágzás

Lassan visszatérnek az emlékek…..1985 …. 1989 ….. 1992 ….ahogyan sétálok hazafelé a Kassai úti gesztenyefák alatt. Hatalmas lombjaik árnyat adtak, s már akkor is a születésnapomra nyíltak ki. A sárospataki diákévek alatt egyszer – épp ezen a napon – kaptam is egy sebtiben leszakított virágot belőle….

Mennyi minden történt azóta.

Minden örök – csak a változás állandó.

IMG_0929

Most, amikor a Várhoz vezető sétányon mentünk végig a tavaszi napsütésben, pont ezek a régi emlékek jutottak eszembe. Hálás vagyok a sorsnak, hogy visszataláltam az elmúlt évtizedek hosszú útján önmagamhoz. Megtaláltam újra a vidámságot, a nevetést, a kötődést, a törődést, az odafigyelést. Sokáig nem éreztem az illatokat, nem láttam az évszakok változását; ma már segíteni tudok másoknak, hogy ők is meglássák velem az Élet minden apró szépségét. Megtanultam, hogy nem másoknak, hanem magamnak felelek meg. Minden döntésemben benne vagyok én is. Megállok és átgondolom, ha valami fáj, ha valami bánt és akkor is, amikor határtalan boldogság és öröm árad szét bennem.

 

 

Hálás vagyok, amiért így alakult az elmúlt negyvenegy év.

Hálás vagyok a váratlan fordulatokért, s hálás a saját döntéseimért.

Hálás vagyok, amiért azok vesznek ma már körül, akik valóban szeretnek.

Hálás vagyok, amiért visszatértek – visszatérnek az életembe gyermek és tinédzserkorom meghatározó barátai, ismerősei, szerelmei.

Hálás vagyok, amiért újra együtt emlékezünk, s tabuk nélkül osztjuk meg gondolatainkat, érzéseinket.

Hálás vagyok a barátoknak, akik az elmúlt három évben léptek az életembe. Felnőtt korban nem könnyű már barátságot kötni, de nekünk sikerült :o)

Tavaly ilyenkor kezdődött a lemez B oldala – s valóban igazi, dögös számok vannak rajta…. Hallgassuk hát együtt továbbra is…

 

Hogyan tovább?

Nem is olyan rég megosztottam gondolataim arról, miért boldogtalanok oly sokan. Hogyan lehetünk hát boldogok és elégedettek? Hogyan léphetünk arra az útra , mely a boldog és elégedett mindennapok felé visz minket?

Megosztom Veletek gondolataim és tapasztalataim ezzel kapcsolatban.

Gondolkozz pozitívan. Száműzd a negatív gondolatokat. Igyekezz kerülni olyan kifejezéseket, mint a ne vagy a de. Ha már egy nap sikerül csak egyet is törölnöd, jó úton jársz. Sokszor érnek bennünket nehéz, gondterhelt napok – akkor sem szabad elfeledkeznünk arról, hogy semmi sem tart örökké. Minden hullámvölgyet hullámhegy követ, úgy, ahogyan az éjszaka után is a nappal következik. Vegyük körül magunkat olyan emberekkel, akik feltétel nélkül elfogadnak minket, akik kritikájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy fejlődjünk.

hp photosmart 720

Éld meg a jelent. Nem közhelyes kifejezés ez. Sokan a múltban élnek, döntések rossz kimenetelét elemzik, s kívánják, bárcsak visszafordíthatnák. A jelenben élni, megélni a MOST erejét nem könnyű, de tanulható. Hagyd gondolataid néha elkalandozni, aztán gyere vissza.  A jelen megélése, átélése az egyik legfontosabb dolog, mely veled történik. A múltat már nem tudod megváltoztatni, a jövő nem tudod kiszámítani. Miért fecsérelnéd hát akkor rájuk a drága időd?

Elégedj meg. A tökéletességre törekvés, a megfelelési kényszer sok életet nyomorít meg, tesz tönkre.  Értékeld, azt, amit már elértél. Értékeld képességeidet. Mind hozzájárulnak ahhoz, hogy előre haladj, s a következő célt lásd magad előtt. Amikor úgy érzed, minden tőled telhetőt megtettél, mégsem győzedelmeskedtél, akkor sem leszel elkeseredve. Amibe belevágsz, azt viszont fejezd is be.

hp photosmart 720

Önmagaddal foglalkozz. Ne pazarold az időd arra, hogy mások elvárásainak felelsz meg. Arra sem, hogy mások által megszerzett dolgok után sóvárogsz. Teremtsd meg önmagad, s azt a környezetet, melyben jól érzed magad. Ne másokhoz viszonyítsd magad, hanem önmagadhoz, képességeidhez, céljaidhoz.

 “Élj úgy, mintha négy lábbal állnál a földön, mert akkor nem veszíted el önmagadat. Ugyanakkor ne az eszeddel lásd a világot magad körül, próbáld meg a szíveddel látni, és ha így teszel, megismered Istent.” (E.G.)