December 3. – Einstein gondolataival

Az év során bukkantam rá Albert Einstein gondolataira, melyek megragadták a figyelmem. Röviden, tömören fogalmazta meg már jóval ezelőtt az élet legfontosabb követendő gondolatait.

Ezekből választottam néhányat gondolatébresztőnek.

„Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi.” –  Milyen igaza van. Számtalanszor tapasztaltam magam is, mennyire fontos, hogy természetes kíváncsiság hajtson bennünket céljaink felé. Ezzel mintegy megduplázhatjuk erőnket, akaratunkat, hiszen kellő belső hajtóerőt biztosít számunkra ez a motiváció.

“Bármelyik férfi,aki biztonságosan tud vezetni egy autót, úgy, hogy közben megcsókol egy csodaszép lányt, egészen egyszerűen nem adja meg a csóknak a kellően megérdemelt figyelmet.” – ez a gondolat arra utal, biztosítsunk kellő figyelmet annak a tevékenységnek, melyet épp végzünk. Ne morzsoljuk szét erőnket. Adjuk meg a kellő tiszteletet és figyelmet az általunk végzett cselekvésnek. Ezáltal önmagunknak is. Ott és akkor –  a jelenben.

„Az az ember, aki sosem hibázik, az még soha sem próbált ki semmi újat.”  – Mindannyian hozunk olyan döntéseket, melyek következménye nem szerez osztatlan örömöt bennünk. Sokszor mondom, hibás döntés nincs – nehézségekkel járó következmény van. Amikor megbotlunk, elesünk, ne keseredjünk el. Gondoljuk át, mit kell megtanulnunk, felismernünk a helyzetből. Nincs visszafordíthatatlan, végzetes döntés.

„Sose gondolok a jövőre – így is épp elég hamar eljön.” – élj a pillanatnak.” – Talán az egyik legfontosabb gondolat, hogy éljük meg a jelent. Az itt és most-ot. Keljünk úgy, hogy eltervezzük a napot, elhatározzuk, figyelünk magunkra és másokra, s így töltjük meg tartalommal az előttünk álló órákat. Este pedig tekintsünk vissza, s éljük át újra a szép pillanatokat.

„Ne arra törekedj, hogy sikeres legyél, inkább arra, hogy értékes.” – alkoss értéket.” – egyre többet dolgozunk, többet hajtunk, sosem elég semmi. Hosszú időbe telt, mire megéreztem és megértettem, hogy maradandót alkotni – nyomot hagyni – érzéseket és élményeket adni sokkal fontosabb, mint a sikerre törekedni. Hálás vagyok, amiért a munkám a szenvedélyem, mely minden nap energiával tölt el úgy, hogy közben segítek másoknak.

„Az információ nem egyenlő a tudással. A tudás egyedüli forrása a tapasztalás.” – Sokan kérdezték már meg tőlem, hogyan tudok segíteni másoknak, ha nekem is vannak elakadásaim. A válasz egyszerű. Tudom és átéltem azokat a lépcsőfokokat, ahonnan azok jönnek, akik hozzám fordulnak segítségért. Átéltem a saját mélypontjaimat, megéltem mélységeket és magasságokat. Tanultam nehéz helyzetekből, hoztam fájdalmas döntéseket, azonban egyet sosem tettem. Nem adtam fel. Sem a helyzetet, sem a felelősséget, sem a fejlődés lehetőségét. Ez a kulcs a végül dinamikus – harmonikus élethez. Ismerni önmagunkat, képességeinket, határainkat, lehetőségeinket, melyet csak a tapasztalás útján ismerhetők és érhetők el.

„Tanuld meg a játékszabályokat, és utána már csak játszanod kell. Persze mindenkinél jobban.” – A szabályok ismerete nélkül nem működik semmi. A mindennapokban való eligazodáshoz elengedhetetlen alapvető szabályok ismerete: illem, együttélés, odafigyelés, türelem, elfogadás és szeretet.