2016. június 7.

Mikor tudjuk, hogy magunk mögött hagytuk egy nárcisztikus ember befolyását?

A közvetlen környezetemben és a coaching folyamatok során is számtalan esetben találkozom olyan emberekkel, akik nárcisztikus társuk, kollégájuk, rokonuk miatt szenvedtek hosszú időn át. A felépülés folyamata hosszadalmas, energiát igénylő önfejlesztő munka.

A nárcisztikus személy látszólag önbizalommal teli, a mélyben azonban alacsony önértékeléssel bír. Neki sosem elég, ha ő ó, vagy rendkívül jó – mindig a legjobb akar lenni. Hiányzik belőle az empátia, kivéve, ha önmagukról van szó – nagyon szeretik magukat sajnáltatni. Problémájukat zseniális módon tudják egy – egy jól megválasztott foglalkozással takarni.

Honnan tudhatod, hogy szép lassan leteszed vagy épp letetted egy nárcisztikus ember befolyását?

Értékeled, hogy mersz önmagad lenni

 Megtanultad, hogyan védd magad az érzelmi zsarolásokkal szemben. Tisztában vagy azzal is, hogy az egészséges ember az, aki pontosan tudja, előbb a saját oxigén maszkját kell felvennie ahhoz, hogy másoknak segíteni tudjon.

Az élet önmagában is épp elég stresszes – nem szükséges ehhez még plusz teher viselése. Már hagysz magadnak időt a regenerálódásra, töltődésre, pihenésre. Tudsz nemet mondani, kikapcsolni kicsit a világhálót, a telefont és elvonulni, ha egyedüllétre van szükséged.

Pontosan azt teszed, ami ahhoz szükséges, hogy megvédd magad mind mentálisan mind pszichikailag

Már nem hagyod, hogy bármi megzavarja magánéleted nyugalmát. Eddig hagytad, hogy a másik őrült birtoklási vágyával magához láncoljon, megígérve, hogy barátok is maradhattok egy tönkrement kapcsolatban – csak a gyerekek kedvéért – amit odáig fejleszt, hogy szakítás vagy válás után még következő párjáról is részletesen beszámol neked.  Mikor túljutsz ezen a szakaszon, már nem akarod és nem tolerálod a fentebbi dolgokat. Békét és önállóságot alakítasz ki magad körül. Ez tölti ki környezeted és otthonod. A védővonalad készen áll arra, hogy távol tartsa a hasonló személyiségeket személyedtől.

Már nem billent ki exed egyetlen érzelmi zsarolása sem, mikor döntést hozol

Már nem érdekel, és nem is aggódsz amiatt, hogy fog volt párod reagálni döntéseidre: mérges lesz e vagy kényelmetlenséget akar okozni. Megérted, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése elsődleges. Követni az álmaidat, vágyaidat és céljaidat – attól függetlenül, hogyan próbálja meg ezt a másik tönkretenni. Már tudod, hogy a jövőd kulcsa a te kezedben van.

Már nem a problémára fókuszálsz, hanem a megoldásra

Rájössz, hogy nem problémák vannak körülöttünk, hanem feladatok. Ráébredsz, hogy van elég erőd és tudásod ahhoz, hogy Te magad változtasd meg a körülményeket, s másik már ebben nem játszik szerepet.

Honnan tudod, hogy megérkeztél?

Már nem fogadod el azt, ami bármit is megkérdőjelez értékeidben, képességeidben, álmaidban. Tudod, honnan jöttél és mennyit tettél ezért. Önmagad jó ismerője, barátja, támogatója lettél.