2016. július 19.

Társ

Az elmúlt pár év megannyi új ismeretséget, barátságot, szorosabb köteléket hozott az életembe. Hálás vagyok azért, hogy olyanok vesznek körül, akikre számíthatok – s akik számíthatnak rám. Önmagam lehetek mellettük és általuk. Segítjük és támogatjuk egymást. Mi tart össze bennünket? A bizalom, a tisztelet, az alázat és az őszinteség. Nincs megfelelés vagy félelem. Fél szavakból is megértjük egymást. Mi több, pontosan ráérzünk egymás örömére vagy fájdalmára még messziről is.

S hogy mit is takar a „lelki társ” kifejezés? Számomra az alábbiakat.

Képesek vagytok a beszéd nélküli kommunikációra
A lelki társak egymás számára olyanok, mint a nyitott könyv. Minden szinten képesek csatlakozni egymáshoz. Befejezik egymás mondatait, egyszerre mondják ki ugyanazokat a gondolatokat, hívják föl egymást. Azt is tudják és érzik, hogyan reagáljanak a másik érzelmi jeleire. Tudják, mikor maradjanak a közelben vagy épp csöndben; ha a másiknak megerősítésre van szüksége adnak teljes figyelmet vagy épp a másik szükségleteinek megfelelően válaszolnak, érintik meg illetve ölelik át egymást, ha öröm vagy bánat éri, s nyugtatják egymást, amikor fájdalom éri társukat.

A zsigereidben érzed, hogy megtaláltad a Társad
Ahogy a régi mondás is állítja: „Amikor tudod, hogy tudod.” Érzed, hogy megtaláltad a társad. Nincs helye találgatásnak, kíváncsiságnak. Egyszerűen azt érzed csak, hogy megérkeztél. Az árulkodó jele annak, hogy valódi lelki társra találtál minden porcikádban érezhető. Amikor nyilvánvalóvá válik, hogy az eddig utad jó irányba vezetett. Minden eddigi kapcsolatod szépen lassan vezette az utad idáig – amikor minden apró kis részlet a helyére kerül. Amikor jó megérkezni. Amikor hazaérsz.

A kémia tapintható
Minden szinten és téren. Érzed a másikat több ezer kilométer távolságból is. Az örömét, a bánatát, a fájdalmát, a kétségeit, a döntéseinek a súlyát. Ez megrémíthet – de csak addig, amíg rá nem ébredsz, hogy nem a saját félelmeid uralkodnak el épp rajtad – hanem a társad érzéseit éled át.

Tökéletesen kényelmes minden az első pillanattól kezdve
Minden gond és félelem nélkül csatlakoznak egymáshoz. Az érzés ismerős és kényelmes egymás társaságában. Valódi arcukat mutatják mindenféle játszma és álarc nélkül. Egymást látják. Nincs megfelelés. Ez az a hely, ahol végre önmagad lehetsz. Kimondhatod az érzéseid és a gondolataid anélkül, hogy aggódnál a következmények miatt.
A kapcsolat nem mindig felhőtlen. Olyan kihívások elé állít, mint soha azelőtt.
Ez a kapcsolat nem sima vitorlázásból áll a végtelen és nyugodt tengeren. Nem tökéletesen csomagolt ajándék. Tele van kihívásokkal, hiszen az életkörülmények különbözősége miatt, vagy épp a nehézségeket jelentő kihívásokkal szemben egységesen lépnek fel, egymást erősítve, kiegészítve. ez az, ami összeköti őket a nehéz időszakokon át. Ezáltal kerülnek helyükre a dolgok és válnak valós, hiteles önmagukká. Mi több, azért is támaszkodnak egymásra, mert tisztában vannak azzal, hogy egymás által fejlődhetnek. Sokszor előfordul, hogy a kapcsolatuk viharos, teli nehézségekkel, megoldandó feladatokkal – azonban tisztában vannak vele mindketten, hogy ezeken egymást segíthetik át pontosan a kettejük között fennálló szoros kötelék által.

Nem ugyanazt látjátok, azonban ugyanabba az irányba tekintetek.
Téves azt hinni, hogy a lelki társak mindig ugyanazt gondolják. Közel sem. A gondolkodásmód, a nyelv, az életfilozófia és a cél azonos. Sok apró részletben tér el a véleményük, mégis ugyanazok az erények, erkölcsi normák és értékek fontosak számukra, s látják a világot hasonló szemüvegen át.

A kapcsolat mindkettőtök számára belső békét hoz.
Amikor számodra nem megfelelő személlyel vagy, bizonytalanná válsz és attól tartasz, egy kis rossz mozdulat is vihart kavar körülöttetek. Amikor megtalálod a társad, akkor nem számít mi történik a körülöttetek lévő világban, tudjátok, hogy ott a csapattárs, akire számíthattok. A belső hangod megsúgja, hogy bízhatsz, biztonságban vagy. Ez az egészséges kapcsolat ismérve. Ahol minden témát megvitathatsz érett, felnőtt módon, sérelmek nélkül.
Különböző személyiségek, akik egy irányba tekintenek.
Mindketten felismerik, hogy külön álló egyéniségek, külön élettel, múlttal, életeseményekkel – mégis tisztában vannak azzal, hogy semmilyen külső erő vagy hatás nem teheti tönkre a kapcsolatukat.

Talán évek óta ismeritek egymást, mégis egy pillanat műve, hogy egymásra hangolódjatok.
Az időzítés váratlan. Szerelmek, házasságok, kapcsolatok jönnek és mennek az évek során. Középiskola óta tartó barátságok, szakítások, költözések, új munkahelyek váltakoznak. Vannak régi barátságok és jönnek újak. Aztán egy nap, befut egy új, varázslatos módon, mérnöki pontossággal időzítve. Légy nyitott, tartsd nyitva a szíved, amikor kopogtat a társad, be tudd engedni – állj készen arra, hogy kinyitod az ajtót.

“Semmi nem érkezik idejében, semmit nem ad az élet akkor, amikor felkészültünk reá. Sokáig fáj ez a rendetlenség, ez a késés. Azt hisszük, játszik velünk valaki. De egy napon észrevesszük, hogy csodálatos rend és rendszer volt mindenben … Két ember nem találkozhat egy nappal sem előbb, csak amikor megértek e találkozásra … Megértek, nem éppen hajlamaikkal vagy szeszélyeikkel, hanem belülről, valamilyen kivédhetetlen csillagászati törvény parancsa szerint, ahogy az égitestek találkoznak a végtelen térben és időben, hajszálnyi pontossággal, ugyanabban a másodpercben, amely az ő másodpercük az évmilliárdok és a tér végtelenségei között.” (Márai)