2016. augusztus 8.

Melyikünk ne szeretné úgy leélni az életét, hogy ne kelljen semmiről sem lemondania, vagy épp megbánnia valamit. Hosszú évek teltek el az én életemből is úgy, hogy lemondtam számomra fontos dolgokról, vagy épp úgy hoztam meg, hogy másoknak kedvezzen, ne nekem – melynek meg is lett a böjtje később. Sokáig hordoztam sérelmeket, illetve bántam meg kimondott és ki nem mondott érzéseket, eseményeket is. A fordulatot egy szomorú családi esemény hozta. Azóta folyamatosan dolgozom azon, hogy egyensúlyban tartsam az életem. A döntéseket átgondolva hozom meg, s még akkor is, ha fáj egy – egy folyamat – mindig benne vagyok a végső elhatározásban. Így nem kell lemondanom semmiről, főleg nem úgy, hogy később megbánnám azokat. Sokszor a határaim feszegetem, valódi magasságokat és mélységeket élek meg, melyek megijesztik a hozzám közel állókat; a lehetetlent nem ismerem.

Ha ti is gyakran találjátok magatokat szemben azzal, hogy hezitáltok a tipikus „tegyem vagy ne tegyem” helyzetben, a következő pár gondolat talán segít megadni a végső lendületet a döntés meghozatalához. Ezeket bánhatod meg éveid előrehaladtával legnagyobb eséllyel…

 

 • Félsz a változástól

A változás valóban ijesztő, hiszen nem tudjuk biztosan, mi vár ránk. Az út azonban minden ismeretlenével fantasztikus élményekkel gazdagít bennünket, ha belevágunk. A költözés, utazás, egy kapcsolat lezárása, új munkahely – mind tarkítja életünket. Ha félretesszük a félelmeinket, lépünk egy nagyot, észrevesszük, hogy mennyi új lehetőség kerül elénk.

 • Nem tanulsz idegen nyelvet

Annyi gyönyörű hely van a világon, különböző kultúrák, szokások, országok, nyelvek, melyeket öröm felfedezni. Az idegen nyelv tanulása valóban komoly munka és energia befektetése, mely által nem csak a tudás bővül, de egyben szórakoztató is.

 • Benne maradsz egy rossz kapcsolatban vagy haragot tartasz

Hosszú heteket, hónapokat, éveket benne maradni egy kapcsolatban a legnagyobb időpazarlás. Mikor végül kilépsz, egyetlen dolgot kívánsz csak – miért nem tetted meg hamarabb. Kifogásokat gyártani, felelősöket keresni a legegyszerűbb; hinni és tenni valóban nagy dolog. Bocsáss meg és lépj tovább.

 • Nem utazol, mikor lehetőséged lenne rá

Sokszor hisszük azt, hogy nincs lehetőségünk utazni, vagy majd megtesszük később, mikor alkalmasabb lesz az idő és a körülmény. Az igazság az, hogy minél idősebb vagy, annál nehezebb meglépni az újat, az ismeretlent. A legalkalmasabb idő mindig a most.

 • Hagyod, hogy mások befolyásoljanak

Találd meg azt, amit szenvedélyesen szeretsz, ami feltölt és légy elég erős ahhoz, hogy megéld. Ne hagyd, hogy a nemed, életkorod, a társadalmi elvárás, vagy bármi más visszatartson.

 • Félsz kimondani, hogy „szeretlek”

Sokszor ijesztő kimondani vagy hallani ezt a szót – sőt, sokszor mondjuk, hogy elcsépelt. Ha viszont nem halljuk, őrült hiányérzetünk támad. Mondd, amikor szükségét érzed. Felszabadító érzés.

 • A „sajnálom” és „ne haragudj” kifejezésekkel ugyanez a helyzet…
 • Nem munkahelyet váltani, mielőtt még kiégnél

Mindannyian fizetünk számlákat, tartjuk fent magunkat és a családot. Úgy felkelni minden nap, hogy nem szeretjük, amit végzünk, bemenni unottan és fáradtan – ahhoz elég, hogy épp a felszínen maradjunk. Tegyél érte, képezd magad, keresd a lehetőségeket, ahelyett, hogy beleragadsz a rosszba.

 • Csak magaddal foglalkozol

Ha úgy éled az életed, hogy csak magaddal törődsz, egyedül is fogsz maradni. Tanulj meg törődni másokra figyelni, figyeld őket, beszélgess. Megéri.

 • Túl sokat foglalkozol azzal, mit gondolnak mások

Bármit teszel, mindig lesz valaki, akinek az épp nem tetszik, kifogásolni fogja. Tanulj meg fölé emelkedni.

 • Nem állsz ki magadért

Ne hagyd, hogy mások megtörjenek, lenézzenek. Húzd ki magad, higgy magadban és hallasd a hangod – lényeges, hogyan mondod.

 • Túl sokat dolgozol

Amikor a munkát élvezettel végzed, észre sem veszed, hogy repül az idő, s még csak nem is megterhelő. Amikor már a munkába menekülsz, érdemes felülvizsgálni, miért nem tudsz kiszakadni a mókuskerékből.

 • Nem tanulsz meg főzni

Fantasztikus érzés alkotni, új ízeket kipróbálni. S mi jobb ettől? Együtt elfogyasztani.

 • Nem fejezed be, amit elkezdtél

Legyen elég erőd és bátorságod pont olyan lendülettel befejezni valamit, ahogyan elkezdted. Tartsd meg a lelkesedésed.

 • Hagyod elszállni a pillanatot

A pillanat elszáll. Állj meg, s hagyd hatni az érzést. Legyen az bármilyen. A világ elrohan mellettünk, sokszor észre sem vesszük az értékes pillanatokat. Tudd, mikor kell megállnod, lassítanod.

 • Nem kockáztatsz

Az egész életed megváltozhat egy jó időben hozott nagy döntéstől. Ne félj megtenni az első lépést. Ugorj nagyot.

 • Nem vagy hálás

Vedd észre az értékes pillanatokat és embereket a környezetedben. Vedd magad körül velük. Légy hálás értük. Mondd is ezt ki.

 • Nem olvasol eleget

Egy új világ tárul eléd, miközben olvasol. Bármit. Nem csak a szókincsed gyarapszik, de hatással van a gondolatmenetedre, ismereteidre, képzelőerődre. Hagyd, hogy a történet magával ragadjon.

 • Nem teszel bele mindent a tanulásba

Hányszor halljuk ezt mindannyian. Tanulj, mert késő lesz. Nem a diploma, nem a papír a fontos, hanem a tudás. Ted bele hát magad, s légy büszke az elért eredményeidre.

 • Azt gondolod, nincs szükséged senkire

A jó barát ajándék. Ő tudja, mire van szükséged, képes felvidítani, meghallgatni, támogatni. Motivál vagy megtámaszt.

 

Soha nincs késő.

Miért nem látsz hozzá ma?