2016. november 30.

Zene még mindig

Az előző bejegyzés kapcsán segítséget kértem számomra fontos ismerőstől, baráttól, nekik mit jelent a zene. Én sem tudtam pontosabban meghatározni, mi mindent ad nekem a zene. Egy – egy zenekar, zenei irányzat, egy szám vagy koncert élmény – vagy épp fesztiválhangulat. Néhányuk válaszából pontosan kirajzolódik, mennyi életérzés, mennyi érzelem kavarog bennünk egyetlen szó kapcsán.

Olvassátok szeretettel, majd osszátok meg Ti is a gondolataitokat vagy épp a kedvenc számotok.

Egy régi kedves U2 rajongó tanítványom számára megnyugvás, jókedv, pihenés, merengés. Egy szóval „minden” a zene.

Kati mélyen hallgat a zenéről való viszonyáról miközben zenét hallgat, hiszen az olyan, mint a szerelem – igazán intim kapcsolat J

Krisztának játék és érzelem. Játék, mert eleve hangszereken játsszák, illetve az énekes a hangjával is játszik; miközben a zene érzelmeket fejez ki, és érzelmeket vált ki a hallgatóságból. Egy külön nyelv, amit hangjegyekkel mondunk el.

Tibi érzékenyen reagál a zenei világra, mindenevő egészen tizenéves korától. A zenei irányzatok minden fajtáját megélte már a rock-koncerttől kamarazenekar koncertjég, s figyeli, mi az, amit vissza- vissza tér az életébe. Csukott szemmel látni véli a mű strukturált szerkezetét, ahogy építkezik, él, magába engedi. A nyári fesztiválon a völgyben négy színpad zenéje keveredett össze egy megismételhetetlen kompozícióvá. Ez az, ami tényleg csak neki szólt. Érdekes élmény volt megélni a szinte kozmikus harmóniát.

Komoly vagy könnyűzene? Teljesen mindegy, ez mindig a hangulatomtól függ – ért egyet a többiekhez hasonlóan egy kedves ismerősöm. Számára a zene jelent mindent, a feszültség oldását vagy épp a teljes kikapcsolódást. Ha zenét hallgat, elég csak elképzelnie, hogy a tengerparton ül és élvezi az egyedüllétet, vagy épp vezet gondolatban, s a jövő útját járja.

Kérlek, osszátok meg velünk, mit jelent számotokra a zene.