2018. február 12.

szép

Hányszor halljuk ezt a szót. S mindannyinknak mégis mennyire mást és mást jelent. Mi szép? Az intelligencia, a humor, az esendő, az erős, a bátor. Az, aki megmutatja magát, s nem az, aki rejtőzködik. Aki kimondja, s nem az, aki cinkosságot vállal. Pokoli nehéz erősnek lenni, előfordul az is, hogy egyedül érzed magad. Biztos megtörtént már, hogy meghátráltál, nem érezted magadban az erőt. Hiába tudtad, lépned, indulnod kell, mindig találtál még kifogást vagy magyarázatot arra, hogy miért maradj az adott helyzetben. Valószínű volt még ott tanulnivaló. Nem feladtad, egész egyszerűen csak időre volt szükséged ahhoz, hogy erőt gyűjts és tovább haladj. A sérülések összetörhetnek, begubózhatsz – vagy tanulsz belőle és felállsz.

Nem szégyen sírni, nem szégyen összetörni – fontos, tudj belőle építkezni és újra bízni. megrázni magad, majd nekivágni az útnak. Újra és újra. Miben vagy más, mint a többiek? Abban, hogy te nem adtad fel. Nem szegte a kedved egy kudarc, egy rossz gyermekkori élmény. Nem ragadtál bele, nem ugyanarra a sémára húzol minden egyes helyzetet, hanem megláttad és változtattál. Ez adja az erőd. S ettől leszel szép.

Kételkedtek benned, te bizonyítottál. Nem nekik. Magadnak. Óriási különbség. Ők most merre járnak? Akik okoskodtak, féltékenyek voltak, irigykedtek, akik azt mondták: csak a szád nagy, de úgysem mered és nem is tudod megcsinálni. Akik azt mondták: kötelességeid vannak, gesztusokat kell gyakorolnod mások felé. Akik elvárásokat támasztottak feléd és várták, mikor állsz be a sorba. Akik most ugyanúgy súgnak össze, de már a hátad mögött. Valószínű, megijedtek attól, amit láttak. Félnek kimozdulni és újra belevágni. Hiszen minden út tele van tapasztalásokkal és fájdalmakkal – de ugyanezek az utak biztosítják a felemelkedés, a sikert és a boldog perceket is. Te már megcsináltad. Nehéz volt, időt és erőt követelt, de túljutottál rajta. Itt vagy. Más vagy. Nem mástól várod a segítséget.

Maradj ilyen. Erős, bátor, s ettől szép. Olyan, aki nem belefásul az életbe, hanem hangosan énekel, aki rácsodálkozik a világra, aki beül a hintába vagy épp előhúzza a társasjátékot. Aki nem megjátssza a komoly felnőttet, hanem emlékszik arra minden pillanatban, honnan is jött.

Aki élvezi az életet.

szép