2018. június 18.

siker

Mindenhonnan azt hallom, sikerre vágynak az emberek. Hajtanak, szinte űznek valamit, amit talán soha nem érnek el. A mókuskerék, melybe ezáltal bekerülnek, szinte bekebelezi őket. Szinte a rabjává válnak. Sikerként könyvelik el a nagyobb televíziót, a drágább autót, az újabb ruhakölteményt vagy egy mesés utazást. Amikor elérik, nem értik, miért üresednek ki újra a pillanatok, ezért újabb célokat keresnek, amiért hajhatnak.

A siker sokféle dolgot jelenthet, hiszen a sportoló is hosszú és fáradtságos munkával éri el, hogy egy – egy versenyen teljesítve megérezze a mámorító érzést: megcsinálta. Nem a dobogó legfelső helye a lényeg, hanem már az is lényeges, eljutott a versenyre. Jobb a teljesítménye, mint azelőtt. Képzeljük el a kisgyermeket, aki állni, majd járni tanul. Mennyi munka, micsoda kitartás, próbálkozás és kudarc állja útját. Lehuppan, újrakezdi. A kisiskolással is ugyanez a helyzet, hiszen hosszú heteken át gyakorolja a betűelemeket, mire megtanul szépen írni és olvasni. Végül mindannyian másként olvasunk és írunk, mégis sikerrel vesszük az akadályt. A sportoló, akárcsak a kisgyermek, apró lépésekben, pici sikerekből éri el azt az állapotot, ahonnan új cél vezérli. A siker egy apró mozzanat az életünkben, hasonló a boldogsághoz.

Siker az, amikor minden tudásunk, tapasztalatunk, ismeretünk latba vetjük és megoldunk egy feladatot. Legyen az bármilyen feladat. A küzdés, a befektetett munka és idő, a tiszta lelkiismeret alapfeltétel. Szükséges e a végén bármiféle elismerés vagy tárgyi dolog? Esetleg több pénz ebben az elanyagiasodott világban? Nem érzem és nem hiszem.

Életünk legtöbb területén nem a pénz mutatja meg, sikeresek vagyunk nem. Nem is a beosztás, nem a rang, sem a ház, ahol élünk és nem a munka, amit végzünk. Siker az, amikor apró lépésekben, saját korlátainkat átlépve állunk bele helyzetekbe, tapasztaljuk meg, mire vagyunk képesek. Lehet ez az élet bármely területén, kilépve egy mérgező kapcsolatból, hátrahagyva egy mérgező munkahelyi légkört, egy mély beszélgetés, melyben a fájó őszinteségre van szükség. Bárhol. Ekkor értjük meg és érezzük meg, mi igazából a siker.

„Amikor azt a forrást keresed, amelyből élni tudsz, akkor Istent keresed. Akkor azt gyakorolod, hogy Istenre figyelj. Mert Isten az élet. S az élet sikerülni akar. Benned is.” Mustó

Mit gondoltok erről? Számotokra mi jelenti a sikert?