2018. november 11.

színes szélesvásznú tökéletes kapcsolat

Erre vágysz?

Kapcsolj be egy romantikus filmet. Mi az igazság? Az, hogy a valóság a film vége után kezdődik. A mindennapok, melyek, ha nem figyelsz, bedarálnak. Az, hogy ha nem fektetsz minden nap energiát a kapcsolatodba, akkor elszürkül, ellaposodik. Elválnak útjaitok, hiszen annyira nő a távolság, hogy szinte lehetetlen visszatalálni. Bánnád? Akkor tegyél bele. Igen. Fárasztó. Különösen egy hosszú, dolgos nap után.

Bánt valami? Aggaszt? Nem komfortos? Miért nem mondod ki és oldjátok meg. Ha magadban tartod, a feszültség nő. Akkorára dagad, hogy már nem bírod hordozni, s általa falakat építesz magad köré, melyeken se ki, se be nem lesz átjárás. Egy darabig elhiheted és a külvilággal is elhitetheted, hogy tökéletes kapcsolatban élsz, de vajon van e olyan? Ha nem állsz ki az érzéseidért, a félelmeid ellen, ha nem beszélsz, nem vitázol, akkor a szőnyeg alá söpröd a dolgokat és nem tartod annyira a párod, hogy megoszd vele. A szerelmed a legjobb barátod. Azért a társad. Ha nincs őszinteség, nincs érett érzelmi kapcsolat sem közöttetek. Ha nem tudod vele megosztani a gondolataid, miért vagy mellette? A rutin halálos. A csönd fegyver.

Szereted? Mondd ki. Hiányzik? Hívd fel vagy írj neki, hiszen annyi fórum van már ma, ami alkalmas erre. Dolgozol, de eszedbe jutott? Hozd a tudomására, hiszen lehet, holnap már késő. Bánt valami? Oszd meg vele. Amikor szeretünk, sosem vagyunk fáradtak arra, hogy a társunkat meghallgassuk. Lehet épp annyira van szükséged, hogy hangosan kimond az érzéseid. Vagy arra, hogy megérintsd. Ne hagyd, hogy az intimitás eltûnjön a mindennapok szürkeségében. Bánt valami? Egy vita nem a világ vége, hiszen felfrissíti a kapcsolatot, mint ahogyan a szél is elröpíti a megszorult ködöt. Kiszellőzteti a kapcsolatot, mely újra megtelik energiával. Ne hagyd, hogy a régi beidegződések utadba álljanak.

Amikor feltárod a lapjaid, tisztázod a félreértéseket, a hallgatással felgyülemlett feszültséget. Nem fojt tovább, hanem felszabadít. Megszűnik minden tünet: hátfájás, szédülés, náthás tünetek, álmatlanság. A vita konstruktív, hiszen megoldást kerestek. Ne félj tőle. Hallgasd meg és reagálj. Ahol szeretet és kötődés van, ott a vitát a türelem, a figyelem, a harmónia iránti vágy hajtja. Amikor szeretsz, beszélgetsz. Sírsz, kérdezel, magyarázol, kérdőre vonsz, választ vársz, félsz. Természetes. Utána feloldódsz, megnyugszol, megöleled, s az egyensúly visszaáll. Megtanulod, hogy bár eltér e véleményetek, a szeretet és a kötődés fölötte áll. A konfliktusok kezelésén és a szeretet kimutatásán áll vagy bukik a kapcsolat. Kettőn múlik. Mindig.

Ha arra vágysz, hogy a kapcsolatod csodálatos és kiegyensúlyozott legyen, akkor minden nap tegyél azért és ápold úgy, mintha a világ legcsodatosabb és legkiegyensúlyozottabb kapcsolata lenne; akkor válik azzá.