2019. február 7.

szeretet

Sokszor töröm a fejem, hogyan is viszonyulok ehhez a szóhoz, ehhez az érzéshez. Megéri e az a fajta tiszta szeretet, őszinteség és teljes bizalom, amit megadok bárkinek az első alkalommal, amikor találkozom vele. Esetleg jobb és kifizetődőbb a mások által annyira kedvelt álarc mögé bújni és onnan leskelődni, mert így legalább sérülés nem érne.Nyilván a válaszom: nem.

Rózsaszín világ vagy rideg valóság az, ami körbevesz?

Hosszú évekig éltem egy elefántcsonttoronyban, ami valóban megvédett a külvilágtól, viszont én nem tudtam belőle mozdulni, nyitni, fejlődni, mert saját magam elől zártam el az utat. Hitték körülöttem, rendben van minden az életemben, mert a külvilág felé ezt közvetítettem. Pedig, ha tudták vagy esetleg sejtették volna mekkora belső csatákat vívok, hogyan élek, mi történik velem. Egy tragédia kellett ahhoz, hogy ezen változtassak, s ma már bárki bekopogtathat, s bárki felé szívesen tárom sarkig az ajtót. Nincsenek titkaim, sem rejtegetnivalóm. A kritikát szívesen fogadom, s bár van, hogy nincs az adott helyzetet hova tennem, elgondolkodom rajta, s figyelem a körülményeket. Figyelem az érzéseket, s ha felismerem – akár idővel is – változtatok rajta bátran. Nem félek kimondani, megélni az érzéseim. Bátran kérek tanácsot, s lehet, nem fogadom meg, soha nem dobom azt a sutba. Nem ellenkezem, hanem megvizsgálom. Hiszti? Előfordul. Sírás? Természetesen. Harsány nevetés? Szívből és őszintén.

Gyermek vagy felnőtt a bennünk élő és lelkünkben rejtőzködő alak? Változik sokszor. Ha nem ismered fel, ha nem hallod meg, akkor van gond. Ha elutasítod, nem lesz egyszerű az életed.

Olvasd el, kérlek, s döntsd el, melyik illik rád. Felismered e, tudsz e rajta változtatni. Akarsz e egyáltalán? Ugye…

“A gyermeki szeretet az autonómia és a kapcsolatteremtés iránti igény között vacillál. Egyszer az énjét adná fel a kapcsolatért, máskor a kapcsolatát az énjéért.
A felnőtt szeretet a kettő között egyensúlyozik, az én a kapcsolattal együtt változik.

A gyermeki szeretetet az én igényei táplálják.
A felnőtt szeretetet a másik iránti vágy.

A gyermeki szeretet védelemre vágyik.
A felnőtt szeretet védelmező.

A gyermeki szeretetet az erő és az akarat hajtja; a két legjellemzőbb szava a “nem!” és az “enyém!”.
A felnőtt szeretet kooperatív; olyan megoldást keres, ami mindkét félnek kedvez.

A gyermeki szeretet követel.
A felnőtt szeretet tárgyal.

A gyermeki szeretet nem veszi figyelembe más perspektíváját.
A felnőtt szeretet egyszerre átlátja mindkét fél nézőpontját.

A gyermeki szeretet rosszul tűri a különbségeket.
A felnőtt szeretet elfogadja és tiszteletben tartja ezeket.

A gyermeki szeretet megtorló;
a felnőtt szeretet együtt érző.

A gyermeki szeretet kategóriákra bont: te rossz vagy, te jó vagy.
A felnőtt szeretet belátó: akkor is szeretlek, ha rosszkedved van, akkor is, ha nekem van rosszkedvem; akkor is, ha nem tetszik a viselkedésed, vagy ha neked nem tetszik az enyém.

A gyermeki szeretetből táplálkozó szexualitás birtokló és agresszív.
A felnőtt szexualitás szenvedélyes és kölcsönösen kielégítő.” ef

Szeretettel,

J