2019. október 2.

Ma megjelent cikkem ajanlom szeretettel Nektek. Miért épp most érkezett a felkérés s miért pont az Apa születésnapján jelenik meg – a véletlennek köszönhetô. Ha van véletlen.

Apa bárki lehet, de Édesapává válni egész életet felölelő feladat.

Az édesapa bevonása, bevonódása gyermeke életébe rengeteg előnnyel jár az intellektuális, érzelmi és a nemi szerepek fejlődése terén is. Azok a gyerekek, akik szoros bizalmi – érzelmi kapcsolatban élnek édesapjukkal, magabiztosabban élnek, különösen, ha megadatik, hogy együtt is laknak. Ha nem így hozza a sors, akkor sokkal több energiát kell belefektetni, hogy kamatozni tudjon a minta. De kezdjük az elején.

Nincsenek véletlenek. A nyár derekán szegeztem a kérdést édesanyámnak, kitől örökölhettem néhány tulajdonságomat, hiszen sokszor lógok ki a sorból. Volt idő, amikor bármi áron kiálltam az igazamért, ma már bölcsebben viszonyulok bizonyos kérdésekhez. Nehezen visel(t)em a pontatlanságot, a tiszteletlenséget, az őszintétlenséget és az alázat hiányát is, melyben értékrendem nem változott, mégis elfogadóbb lettem az évek előrehaladtával. Érdekes volt hallgatni, ahogy Anya az édesapjáról beszélt, aki életem első éveiben meghatározó szerepet töltött be nevelésemben és valóban elegáns, pedáns, precíz ember volt fanyar humorral megáldva. Bár nem emlékszem rá, hiszen egészen kicsi voltam, mikor elment, mégis milyen érdekes megélni azt, és ráébredni, hogy az alapvető értékeket ő közvetítette nekem még egészen az elején. Természetesen Nagyival együtt. Az Édesapám által képviselt értékek sem nyomnak kevesebbet a latba. Sőt. Ezen tulajdonságok legfőképp a munkámban érzékelhetőek s bár már ő sincs közöttünk, pontosan tudom, hogyan és mennyire határozta meg az életem az, ahogyan Édesanyával karöltve neveltek. És ezen van itt a hangsúly. Együtt. Kiegészítve egymást, miközben ugyanazon értékrend kapott hangsúlyt azonos célokkal.

Mégis mi az apa szerepe ma az életünkben? – érkezett hozzám a felkérés a minap. A fentiek tudatában nem is olyan nehéz összefoglalni.
Védelmező, támogató, tanító.
Az apa pont annyira fontosak a gyermek életében, mint az anya a gyermekek érzelmi jólétének biztosításában. A kisgyermek is szereti, ha élete meghatározott rend szerint zajlik, hiszen ez adja meg biztonságérzetét. Amikor az apa is rögzít bizonyos szabályokat, melyeket magára vonatkozólag is érvényesnek tart, akkor ezzel teszi a legtöbbet a következő generációnak arra, hogy elősegítse a belső fejlődésüket és erejüket. Ezzel járul hozzá nem csak a jó közérzetükhöz, de az önbizalmuk stabilitásához is.

Az apáé a védelmező szerepe. Ő az, aki a legegyszerűbb helyzetekre is kifinomult érzékkel reagál, legyen szó nem csak fizikai, de épp annyira érzelmi biztonságról is. Rengeteg pusztító erő van ma a világban, melyek épp a családok egységét rombolják. Pusztítják a családi életet és értékeket – melyben az apa jelenti a stabilitást és megbízhatóságot. Övé a támogató szerepe is. Hogyan értem ezt? Az apa amellett, hogy a család szellemi értékeit táplálja, fontos szerepet tölt be az anyagi és érzelmi szükségletek kielégítése terén. Természetesen ezalatt nem azt értem, hogy ő a bank, aki mindenki kérését erőn felül is teljesíti, hanem azt, hogy társával karöltve mutatja és tanítja meg a gyermekeknek, hogyan lehet lehetőségeiken belül pénzügyileg is felelősen élni. Az apa tanár is egyben, aki átadja tudását utódainak. Lehet ez bármi, a tudományos tételektől a gyakorlati tanácsokon át a mindennapi tapasztalatokig. Kitárja a gyermeke számára a világot, az ő szűrőjén át és így rajta keresztül tapasztalja meg a gyermek, miről szól az élet és hogyan érdemes élni. Az apák szerepe társas kapcsolataink alakulásában is fontos szerepet játszik. Ahogyan foglalkozik a gyermekével, azzal alapvetően meghatározza majd másokhoz való viszonyulását is, legyen ők majd barátok, szerelmek, későbbi házastárs. Az a minta, ami kettejük viszonyát határozza meg lesz meghatározója a későbbi kapcsolatoknak.

Játékmester, partner, edző.
Legyen szó papírrepülő hajtogatásáról, egy hatalmas kártyacsatáról, kerékpározásról vagy egy társasjáték körüli mizériáról – semmi kétség, az édesapák tudják, hogyan vessék bele magukat a játékba. Igazi játszótársak is ők, isten adta humorérzékkel megfűszerezve, és akkor a fociról nem is tettünk említést. Nem csak a játékban, de a mindennapokban is társként fontos, hogy üzemeljenek. Rohanó világunkban az egyik legnehezebb dolog megtartani az egyensúlyt a munka és magánélet között, mégis azt érzem, bármennyi energiát megér belefektetni, hogy a gyermek életében ott legyenek ők is. Születésnapon, iskolai ünnepségen, bemutatón, különféle előadásokon és gálákon, sportversenyeken vagy akár a félévi hangversenyen. Az apa a család feje és egyben vezetője is. Terelgeti családját, biztosítva nyugalmukat, miközben példát mutat felelősségvállalásból. Mielőtt sokan felszisszennek, elmondom, hogyan értem ezt: minden nehéz és zajos nap után is partner marad. Hiába a vihar, az egész napos tanítás, iránymutatás és helyesbítés és a nap végén egész egyszerűen csak szereti a gyermekeit.

Apa – Fia; Apa – Lánya.
Bármilyen nemű is a gyermek, az apa jelentősége mit sem változik. A lányoknak az apa jelenti a biztonságot és az érzelmi támaszt. Ő mutatja meg, milyen is egy egészséges kapcsolat férfival. Ha tehát az apa kedves, figyelmes, őszinte és megbízható, akkor a lánya is ezeket a tulajdonságokat részesíti majd előnyben, mikor elég idős ahhoz, hogy párt válasszon. Ha erős és bátor, akkor pedig ehhez hasonlót.
A fiúk pedig magát az apa karakterét modellezik maguknak. Egészen kicsi korban már édesapjuk nyomdokaiba lépnek. Úgy viselkednek, ahogyan ők: gálánsak az anyával, hiszen egy férfi is így tesz. Ha apjuk tisztelettel bánik az emberekkel, akkor a fiúk is ezt a mintát követik. Hasonlóvá válnak, mint a példakép.

Mennyire nehéz mindezt felismerni és teljesíteni nap mint nap? Igen, valóban igazi kihívás, de éppen ebben rejlik a szépsége is. Ezért érdemelnek meg minden támogatást és bátorítást. Tőlünk.gj
#GallaiJudit