Töltsük meg életünk lapjait!

Készítsünk számvetést mind magánéletünk, mind karrierünk területén – javasolja Gallai Judit. Miskolc

Gallai Judit business and life coach pénteken olvasóink is hívhattak újévi fogadalmukkal, annak megtartásával, vagy éppen a megtartás sikerét illető kételyeikkel kapcsolatosan. Mi is éltünk a lehetőséggel, hogy közreadhassuk a szakember tanácsait.

Judit nem veti el, sőt nagyon is hasznosnak tartja az újévi fogadalmakat. Olyannyira, hogy arra biztat: bár már a harmadik hetébe léptünk az új esztendőnek, még mindig nem késő hozzákezdenünk. De miként lássunk hozzá?

Számvetéssel kezdjük

– Írjuk össze mindazt, amit örök emlékként viszünk magunkkal. Idézzük fel a kellemes, vidám, megható eseményeket; nézzük végig az elkészített fotókat. Gondoljuk és éljük újra át, mely feladatokat sikerült véghezvinnünk, befejeznünk; milyen új dolgokra, esetleg képességekre tettünk szert! Vegyük fontolóra, mikor éreztük a legbüszkébbnek magunkat, s milyen kihívásoknak sikerült megfelelnünk. Kockáztattunk-e az elmúlt esztendőben? Ha fájdalmas, nehezen érthető dolgok is történtek velünk – gondoljuk át, miben és hol cselekedtünk másképpen, mint kellett volna higgadtabban, ésszerűbben döntenünk. Vannak-e olyan döntések, melyeket halogattunk?
S hogy miért van erre szükség?
– Nagyon fontos, hogy bocsássunk meg nemcsak magunknak, hanem másoknak is az elkövetett hibákért, sérelmekért, s újult erővel nézzünk – tervezzünk előre.
Hogyan tegyük ezt, s melyek a jó tervek, döntések? Melyek betarthatók, amelyek miatt nem kell életünket teljesen átszerveznünk?
– Rengeteg újévi fogadalom tart csak pár napig, esetleg január végéig, mert mindent egyszerre akarunk elérni; s azonnali hatást, eredményt várunk. Ha sikeres és betartható célokat szeretnénk kitűzni, tisztában kell lennünk azzal is, hogy minden pozitív eredményhez nem csak energia befektetésére, de időre is szükségünk van. Nem fogunk másnapra két ruhaméretet fogyni, abbahagyni a dohányzást, de angolul beszélni sem.
Tűzzünk ki elérhető célokat, rövid és hosszú távúakat is! Ne hirtelen felindulásból határozzuk el magunkat. Gondoljuk át, melyik hónapban, milyen eseményekre számíthatunk már most; s milyen dolgokat szeretnénk. Keressünk olyan tevékenységeket, melyek boldoggá tesznek, feltöltenek, melyekről eddig csak álmodoztunk. Írjuk össze, mit szeretnénk elérni a különböző területeken! Gondoljuk át, mi motivál bennünket, s ha elérjük kitűzött céljainkat, milyen előnyökre tehetünk szert. Hagyjunk időt pihenésre, töltődésre is. Kihívásainkhoz keressünk társakat!
Juditot nem engedtük el anélkül, hogy elárulta volna, ő mit fogadott meg idén, mit tavaly, s abból mit sikerült vagy nem sikerült betartania.
– Tavaly a magánéletem rendezését tűztem ki célul, s hogy ne mások elvárásainak akarjak megfelelni, hanem magamnak, s boldog, valóban teljes, életet éljek.  Amit elterveztem, sikerült, azt szeretném 2015-ben folytatni. Az én újévi fogadalmaim között sosem szerepelt, hogy lefogyjak, vagy nyelveket tanuljak, viszont az igen, hogy minden évben egy új helyre sikerüljön eljutni barátokkal, új helyeket felfedezve. Az ez évi céljaim még: havonta egyszer moziba, egyszer színházba eljutni és minél többet a barátaimmal találkozni. ÉM-SzK

www.eszak.hu