2016. április 5.

ÉLD MEG, AMI TÖRTÉNIK VELED – 5.

alázat – barátság – bátorság – boldogság – félelem – hála – kaland – kihívás – ölelés – ŐSZINTESÉG – szabadság – szenvedély – tanulás – tisztelet

 Lehet őszintétlenül élni – de miért tennénk? Számomra az egyik legfontosabb – ha nem A legfontosabb dolog, őszintének lenni. Elmondani, ami fáj, ami örömet szerez, ami bánt, ami feszít, ami megérint.

Sokszor okoz fejtörést, hogyan és mi módon lehet őszinte, egyenes visszajelzést adni helyzetekben – úgy, hogy ne okozzak sérülést a másiknak. Aztán rádöbbenek, ez képtelenség; hiszen nem tudhatjuk, milyen hatások érték a másikat. Nem lehetünk mindig minden körülmények között körültekintőek, mivel nem vagyunk tisztában minden korábbi történéssel, lenyomattal – kiben milyen élmények lakoznak.

Arra viszont törekednünk szükséges, hogy mondanivalónkat megfelelően csomagoljuk be. A hogyan mondanom és hogyan fogalmazom meg mindent eldönt. Sokszor siklott ki beszélgetés már félreértsek miatt nálam is – amibe később sértettség vagy düh keveredett. Talán kapcsolatok, barátságok szakadtak meg félreértések, félrecsúszott gondolatok – mondatok miatt.

Ma már tudatosan figyelek arra, hogy tisztán, egyenesen, érthetően kommunikáljak – ami nem egyszerű; folyamatos tanulást – fejlődést feltételez.

Másik érdekes felismerés – hogy már nem szűrök. Őszintén beszélek az örömömről, bánatomról, kudarcaimról, félelmeimről a körülöttem élőknek. Sokan kérdezték meg, nem félek e attól, hogy ezzel a nyíltsággal, őszinteséggel valaki visszaél majd. A válasz egyszerű: nem. Nem szégyellem sem a boldog, sem a nehéz időszakokat az életemben, hiszen általuk vagyok az, aki. Vállalom a sikereket, de a kudarcokat is, hiszen tapasztalást nyerek.

S hogy valóban élt e vissza valaki az őszinteségemmel? Erre egy idézettel válaszok:

„A legtöbb ember azt gondolja, hogy ha őszinte, akkor ezzel mások visszaélhetnek. Pedig ez nem így van. Ha én őszinte vagyok, és kimondom, ami velem történt, megszabadulok a tehertől. Egy. Kettő: ha valaki ezt így vagy úgy kiferdíti, és elmondja másnak, akkor abból megtudom, hogy valójában milyen ember.”  Csernus I.