2016.április 19.

alázat – barátság – bátorság – BOLDOGSÁG – félelem – hála – kaland – kihívás – ölelés – őszinteség – szabadság – szenvedély – tanulás – tisztelet

Sokan vágynak arra, s nevezik meg életcélul, hogy boldogok szeretnének lenni. Amennyiben feltalálnák az örök boldogság szerét – biztosan nem kérnék belőle. Miért? Mert hiszem:

“Nincs olyan ember, akinek tökéletes pillanatokkal lenne tele az élete.És még ha lenne is, azok a pillanatok közel sem lennének hibátlanok. Inkább csak átlagosak. Honnan tudnád, milyen a boldogság, ha nem tapasztalod meg a mélységet is?” psily

iPhone 757

 

Gondolkozz pozitívan. Száműzd a negatív gondolatokat. Igyekezz kerülni olyan kifejezéseket, mint a ne vagy a de. Ha már egy nap sikerül csak egyet is törölnöd, jó úton jársz. Sokszor érnek bennünket nehéz, gondterhelt napok – akkor sem szabad elfeledkeznünk arról, hogy semmi sem tart örökké. Minden hullámvölgyet hullámhegy követ, úgy, ahogyan az éjszaka után is a nappal következik. Vegyük körül magunkat olyan emberekkel, akik feltétel nélkül elfogadnak minket, akik kritikájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy fejlődjünk.

Éld meg a jelent. Nem közhelyes kifejezés ez. Sokan a múltban élnek, döntések rossz kimenetelét elemzik, s kívánják, bárcsak visszafordíthatnák. A jelenben élni, megélni a MOST erejét nem könnyű, de tanulható. Hagyd gondolataid néha elkalandozni, aztán gyere vissza.  A jelen megélése, átélése – annak mélységeivel és magasságaival együtt –  az egyik legfontosabb dolog, mely veled történik. A múltat már nem tudod megváltoztatni, a jövő nem tudod kiszámítani. Miért fecsérelnéd hát akkor rájuk a drága időd?

Elégedj meg. A tökéletességre törekvés, a megfelelési kényszer sok életet nyomorít meg, tesz tönkre.  Értékeld, azt, amit már elértél. Értékeld képességeidet. Mind hozzájárulnak ahhoz, hogy előre haladj, s a következő célt lásd magad előtt. Amikor úgy érzed, minden tőled telhetőt megtettél, mégsem győzedelmeskedtél, akkor sem leszel elkeseredve. Amibe belevágsz, azt viszont fejezd is be.

Önmagaddal foglalkozz. Ne pazarold az időd arra, hogy mások elvárásainak felelsz meg. Arra sem, hogy mások által megszerzett dolgok után sóvárogsz. Teremtsd meg önmagad, s azt a környezetet, melyben jól érzed magad. Ne másokhoz viszonyítsd magad, hanem önmagadhoz, képességeidhez, céljaidhoz.

S végül, mi tesz engem boldoggá? Egészen apró dolgok, melyekre figyelek, melyek teljessé teszik a mindennapjaim:

  • egy gyönyörűen virágzó fa, virágok – tulipánok, az esőcseppek
  • szikrázó napsütés, a napfelkelte, a vörösben izzó ég alja esténként
  • felhők az égen, az ezüstös szegély, repülőgép, szivárvány
  • egy jó kávé, egy vacsora a barátaimmal, egy tál friss eper
  • egy mosoly, egy ölelés, egy jókor érkezett telefonhívás
  • egy gyermek rajza, egy “szeretlekjutkanéni”, egy kacsintás
  • egy ismerős zene a rádióban, egy rég elfeledett film
  • egy könyv, egy koncert, egy színdarab
  • nevetni sírásig és sírva nevetni
  • egy jó beszélgetés, séta, utazás

… és még sorolhatnám…

 

 “Élj úgy, mintha négy lábbal állnál a földön, mert akkor nem veszíted el önmagadat. Ugyanakkor ne az eszeddel lásd a világot magad körül, próbáld meg a szíveddel látni, és ha így teszel, megismered Istent.” (E.G.)