2016. október 29.

Hogyan lehetünk boldogok és elégedettek?

Hogyan léphetünk arra az útra, mely a boldog és elégedett mindennapok felé visz minket?

Megosztom Veletek gondolataim és tapasztalataim ezzel kapcsolatban.

Gondolkozz pozitívan. Már ébredés után száműzd a negatív gondolatokat; s töltődj a felkelő nappal együtt az előtted álló órákra. Igyekezz kerülni olyan kifejezéseket, mint a ne vagy a de. Ha már egy nap sikerül csak egyet is törölnöd, jó úton jársz.

Sokszor érnek bennünket nehéz, gondterhelt napok – akkor sem szabad elfeledkeznünk arról, hogy semmi sem tart örökké. Minden hullámvölgyet hullámhegy követ, úgy, ahogyan az éjszaka után is a nappal következik, a sötétet váltja a világos, ahogyan az évszakok váltakoznak, vagy épp a hold követi a napot. Már a lányom is megtanulta és megértette, hogy legfontosabb az “ezüstös szegély” – hinni magunkban és abban, hogy átvészeljük a nehéz napokat.

Vegyük körül magunkat olyan emberekkel, akik feltétel nélkül elfogadnak minket, akik kritikájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy fejlődjünk. Hiszen az általuk megfogalmazott kritika építő jellegű és nem romboló hatású.

Éld meg a jelent. Nem közhelyes kifejezés ez. Sokan a múltban élnek, döntések rossz kimenetelét elemzik, s kívánják, bárcsak visszafordíthatnának mindent. Rossz döntések nem léteznek.Döntéseink adott pillanatban mindig helyesek – későbbi következményeivel jó, ha számolunk; s tudatosítjuk magunkban, hogy azokat szükséges megélnünk.

A jelenben élni, megélni a MOST erejét nem könnyű, de tanulható. Hagyd gondolataid néha elkalandozni, aztán gyere vissza.  A jelen megélése, átélése az egyik legfontosabb dolog, mely veled történik. A múltat már nem tudod megváltoztatni, a jövőt nem tudod kiszámítani. Miért fecsérelnéd hát akkor rájuk a drága időd?

Elégedj meg. A tökéletességre törekvés, a megfelelési kényszer sok életet nyomorít meg, tesz tönkre.

Értékeld, azt, amit már elértél. Értékeld képességeidet. Vedd számba már elért eredményeid, értékeid, pozitív tulajdonságaid. Mind – mind hozzájárulnak ahhoz, hogy előre haladj, s a következő célt lásd magad előtt.

Amikor úgy érzed, minden tőled telhetőt megtettél, mégsem győzedelmeskedtél, akkor se légy elkeseredve. Vidd magaddal a történtek értékeit, mindazt, amit tanultál belőle.

Amibe belevágsz, azt viszont fejezd is be.

Önmagaddal foglalkozz. Ne pazarold az időd arra, hogy mások elvárásainak felelsz meg. Arra sem, hogy mások által megszerzett dolgok után sóvárogsz.

Teremtsd meg önmagad, és azt a környezetet, melyben jól érzed magad. Ne másokhoz viszonyítsd magad, hanem önmagadhoz, saját képességeidhez és céljaidhoz. Kis lépésekben haladj, s figyeld a pozitív változást, a fejlődést.