Kronobiológia

Ismerd meg testi és lelki adottságaid!

Mindannyian észrevesszük, hogy vannak jobb és rosszabb napjaink. Sokszor nehezünkre esik reagálni, gyengébben teljesítünk iskolában, munkahelyen, máskor pedig szárnyalunk. Tudnunk kell azonban, hogy nincs jó vagy rossz tulajdonságunk, hiszen tökéletesen működünk a világban, csak épp más – más oldalról kerül megvilágításba a személy és környezete.

A kronobiológia egy viszonylag új területe a tudományoknak. Segítségével nemcsak a személyiségjellemzőket, de a kapcsolatokat mozgató erőket is megismerhetjük.

Honnan származik?

Szervezetünk belső ritmusát először Hippokratész vizsgálta, s alkotta meg az első tipológiai rendszert. Azt, hogy vérmérsékletünk nem azonos jellemünkkel, pedig Pavlov határozta meg. A múlt században két orosz professzor dolgozta ki és határozta meg a természeti tipológia szabályrendszerét, mely a születési adatokkal dolgozik.

 Hogyan is működik?

Az egyén születési dátumát felhasználva teljes személyiségelemzést ad, melynek ismeretében megismerhető az adott személy, minden egész életére kiható tulajdonságaival együtt. Felmerül a kérdés, hogyan különbözünk akkor azoktól, akik velünk egy és ugyanazon napon születtek. A válasz egyszerű: az alaptulajdonságok, beállítottság mindannyiuknál megegyezik, melyen a nevelés, az adott társadalmi konvenciók és a családi kapcsolatok alakítanak.

Mire kaphatunk választ?

A kapott számok megmutatják a fizikai, érzelmi és intellektuális beállítódást, az idegrendszer terhelhetőségét. Meglátjuk melyek erősségeink és gyengeségeink, hogyan viselkedünk stresszhelyzetben. Megtudhatjuk, mely betegségekre vagyunk hajlamosak. Megtalálhatjuk segítségével a kiutat bizonyos élethelyzetből, s segít emberi kapcsolataink minőségén.

Miért különleges módszer?

Abban segít, hogy az általánostól eltérően szemléljük nemcsak önmagunkat, hanem másokat is. Más nézőpontból világítja meg minden emberi kapcsolatunkat, legyen az családi, baráti, vagy épp kollegális. Elősegíti önismeretünk fejlődését, fejlesztését; mások megismerését, kapcsolataink megértését. Hasznos segítséget nyújt szülőknek gyermeknevelésben, vagy munkatársak kiválasztásához.

Hogyan tudok segíteni?

Lassan két évtizede dolgozom emberekkel. Pedagógusként nem csak a gyerekekkel, tanítványokkal, hanem szüleikkel, családjaikkal is. Nagyon sok tapasztalatot szereztem így, s ezért nyitottam egy új szakma felé, így coach lettem. A coaching során olyan élethelyzetekkel, sorsokkal találkozom, ahol az elakadás, a pillanatnyi hullámvölgy feldolgozása sokszor megterhelő a személy számára. A kronobiológia lehetőséget ad arra, hogy másfajta szemlélettel, tudással segítsek a hozzám fordulóknak. A kronobiológia sok elrejtett dolgot megvilágít, s segítségemre van az elakadás oldásában.

Hogyan történik mindez?

  • az első alkalommal feltárjuk közösen a problémáid, megbeszéljük a céljaid, mely területeken szeretnéd a változást elérni;
  • személyes technikákat és módszereket állítunk össze a cél elérése érdekében;
  • a további találkozók alkalmával  – amennyiben szükséges – a megbeszélt és megismert technikákkal dolgozunk azon, hogy az általad kitűzött célt elérjük.

 

"Egyetlen pillanat létezik csupán, amelyben fontos, hogy felébredj. Ez a pillanat most van." (Buddha)